carpaccio ze schabu

Jeśli ktoś lubi tatara, inne surowe mięsa czy ryby, takie jak śledź

czy łosoś, to będzie zachwycony tym daniem.

Kupujemy ładny kawałek schabu (3/4 kg) i wycinamy

ostrym nożem wszystkie tłuszczyki i żyłki.

Do miski wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli

i 2 łyżeczki pieprzu.

Można dodać szczyptę cynamony lub  mielonych goździków.

Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich mięso, miskę zakrywamy

folia spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Przynajmniej dwa razy dziennie, gdy coś wyjmujemy z lodówki,

odkrywamy folię i przekręcamy mięso w sosie, który powstał.

Po trzech dniach sos powinien się wchłonąć w mięso,

po czterech możemy carpaccio już podawać, krojąc cieniutko.

About these ads

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: