zimne nóżki w galarecie

zimne nóżki

Zimne nóżki najsmaczniejsze są wtedy, gdy razem z nóżkami

gotujemy małą golonkę. Nóżki dokładnie myjemy

i wrzucamy do garnka razem z golonką,

zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, listek laurowy,

przykrywamy pokrywką, stawiamy na średnio małym ogni

i idziemy do innych zajęć – gotować się  muszą parę godzin,

do momentu, gdy mięso jest galaretowate i odchodzi  się od kości.

Na godzinę przed końcem gotowania dodajemy dużo włoszczyzny.

Gdy przestygną przelewamy przez durszlak do drugiego garnka

i uzbrajając się w cierpliwość oddzielamy mięso od kości.

Mięso siekamy ostrym nożem na małe kawałeczki, zalewamy

płynem uzyskanym z gotowania nóżek, dodajemy parę ząbków

czosnku przeciśniętych przez praskę, mieszamy i przelewamy

do miseczek.  Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż się zetną.

Podajemy z cytryną, lub jak kto woli, z octem,

mnie   smakują z grzybkami marynowanymi.

About these ads

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: