przecieraki czyli kluski kładzione

Obieramy ¾ kg ziemniaków, ucieramy na tarce,odciskamy sok,

wrzucamy dwa całe jajka i około 5 łyżek mąki.

Wszystkie składniki mieszamy – ciasto ma być gęste, do krojenia.

Porcjami „kładziemy” na osolony na wrzątek a właściwie zsuwamy

z talerza, kawałeczki ciasta, które oddzielamy łyżką.

Gotujemy 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak.

Wspaniale smakują, gdy przesmażymy je na patelni na smalcu.

About these ads

One thought on “przecieraki czyli kluski kładzione

  1. DO KLUSEK PRZECIERAKÓW NIE DODAJEMY JAJEK,UCIERAMY ZIEMNIAKI ,WYRZUCAMY JE NA SITKO ,WODA ODCEDZI SIĘ I POCZEKAJMY AŻ TA WODA USTOI SIĘ I GDY WODA JUŻ SIĘ USTAŁA ODLEWAMY WODĘ I ZBIERAMY Z DNA NACZYNIA SKROBIE KTÓRĄ MAJĄ ZIEMNIAKI.DODAJEMY JĄ DO TYCH ODCEDZONYCH Z TARTYCH ZIERMNIAKÓW I DODAJEMY MĄKĘ .PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM BOCZKIEM Z CEBULĄ I JAK KTOŚ LUBI POSYPAĆ BIAŁYM SEREM TWAROGOWYM.SUPER DANIE.POLECAM.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s