przecieraki czyli kluski kładzione

Obieramy ¾ kg ziemniaków, ucieramy na tarce,odciskamy sok,

wrzucamy dwa całe jajka i około 5 łyżek mąki.

Wszystkie składniki mieszamy – ciasto ma być gęste, do krojenia.

Porcjami „kładziemy” na osolony na wrzątek a właściwie zsuwamy

z talerza, kawałeczki ciasta, które oddzielamy łyżką.

Gotujemy 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak.

Wspaniale smakują, gdy przesmażymy je na patelni na smalcu.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “przecieraki czyli kluski kładzione

  1. DO KLUSEK PRZECIERAKÓW NIE DODAJEMY JAJEK,UCIERAMY ZIEMNIAKI ,WYRZUCAMY JE NA SITKO ,WODA ODCEDZI SIĘ I POCZEKAJMY AŻ TA WODA USTOI SIĘ I GDY WODA JUŻ SIĘ USTAŁA ODLEWAMY WODĘ I ZBIERAMY Z DNA NACZYNIA SKROBIE KTÓRĄ MAJĄ ZIEMNIAKI.DODAJEMY JĄ DO TYCH ODCEDZONYCH Z TARTYCH ZIERMNIAKÓW I DODAJEMY MĄKĘ .PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM BOCZKIEM Z CEBULĄ I JAK KTOŚ LUBI POSYPAĆ BIAŁYM SEREM TWAROGOWYM.SUPER DANIE.POLECAM.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s