Obieramy ¾ kg ziemniaków, ucieramy na tarce,odciskamy sok,
wrzucamy dwa całe jajka i około 5 łyżek mąki.
Wszystkie składniki mieszamy – ciasto ma być gęste, do krojenia.
Porcjami „kładziemy” na osolony na wrzątek a właściwie zsuwamy
z talerza, kawałeczki ciasta, które oddzielamy łyżką.
Gotujemy 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak.
Wspaniale smakują, gdy przesmażymy je na patelni na smalcu.
DO KLUSEK PRZECIERAKÓW NIE DODAJEMY JAJEK,UCIERAMY ZIEMNIAKI ,WYRZUCAMY JE NA SITKO ,WODA ODCEDZI SIĘ I POCZEKAJMY AŻ TA WODA USTOI SIĘ I GDY WODA JUŻ SIĘ USTAŁA ODLEWAMY WODĘ I ZBIERAMY Z DNA NACZYNIA SKROBIE KTÓRĄ MAJĄ ZIEMNIAKI.DODAJEMY JĄ DO TYCH ODCEDZONYCH Z TARTYCH ZIERMNIAKÓW I DODAJEMY MĄKĘ .PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM BOCZKIEM Z CEBULĄ I JAK KTOŚ LUBI POSYPAĆ BIAŁYM SEREM TWAROGOWYM.SUPER DANIE.POLECAM.