przecieraki czyli kluski kładzione

Obieramy ¾ kg ziemniaków, ucieramy na tarce,odciskamy sok,

wrzucamy dwa całe jajka i około 5 łyżek mąki.

Wszystkie składniki mieszamy – ciasto ma być gęste, do krojenia.

Porcjami „kładziemy” na osolony na wrzątek a właściwie zsuwamy

z talerza, kawałeczki ciasta, które oddzielamy łyżką.

Gotujemy 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak.

Wspaniale smakują, gdy przesmażymy je na patelni na smalcu.

Jedna myśl na temat “przecieraki czyli kluski kładzione

  1. DO KLUSEK PRZECIERAKÓW NIE DODAJEMY JAJEK,UCIERAMY ZIEMNIAKI ,WYRZUCAMY JE NA SITKO ,WODA ODCEDZI SIĘ I POCZEKAJMY AŻ TA WODA USTOI SIĘ I GDY WODA JUŻ SIĘ USTAŁA ODLEWAMY WODĘ I ZBIERAMY Z DNA NACZYNIA SKROBIE KTÓRĄ MAJĄ ZIEMNIAKI.DODAJEMY JĄ DO TYCH ODCEDZONYCH Z TARTYCH ZIERMNIAKÓW I DODAJEMY MĄKĘ .PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM BOCZKIEM Z CEBULĄ I JAK KTOŚ LUBI POSYPAĆ BIAŁYM SEREM TWAROGOWYM.SUPER DANIE.POLECAM.

Dodaj komentarz